Semua Soalan Dibawah Kategori: Zakat, sedekah, cukai, Baitulmal


"Berapakah Nilai Wang Ringgit Dalam Rm Bagi Sesaorang Yang Beragama Islam Yang Terkumpul Paling Minima Untuk Dikira Bagi Tujuan Membayar Zak..."


rusli bin abdullah  "Assalamualaikum. Saya Ingin Bertanya Sesuatu. Adakah Fidyah Boleh Dibayar Dengan Wang Sebagai Ganti. Jika Boleh, Berapakah Kadar Yang Diken..."


Nor Azila Mohd ...  "Tuan, Dimanakah Kedudukannya Didalam Islam Bagi Seseorang Yang Kaya Raya Dan Menggunakan Duitnya Dengan Membeli Barangan Yang Berjenama Dan..."


Mohamad Zubir b...  "Salam...nak Tanya Pasal Zakat Pendapatan..dh Rujuk Website Jabtn Zakat Psl Kadar Bayaran Yang Sepatutnya..then Diaorg Mtk Bayar Kt Jabatn....."


wan sobiha wan ...  "Saya Ingin Jikalau Kita Mahu Membayar Kifarat Kepada 60 Orang Miskin. Bolehkah Kita Membayarnya Kepada Pusat Urus Zakat ..."


MOHAMED ABDULLAH  "Asalamualaikum Ustaz, Saya Ada Beberapa Kemusyikalan Agama Mengenai Zakat. 1) Bolehkah Seorang Ayah Memberi Zakat Tanaman Kepada Anakya Yang..."


azhar abu bakar  "Ibu Saya Adalah Ibu Tunggal Dan Mendapat Pencen Socso Sebanyak Rm1000 Sebulan. Rm400 Diberi Kepada Adik Yang Masih Belajar Di Politeknik. ..."


Noraida binti ismail  "Adakah Saya Perlu Mengeluarkan Zakat Bagi Wang Simpanan Seperti Wang Yuran Yang Terkumpul Dalam Koperasi ..."


Hindra Rizal Muda  "Saya Telah Bernazar Ingin Menghantar Seguni Beras Ke Sebuah Rumah Anak Yatim. Soalan Saya,adakah Saya Boleh Menggantikan Seguni Beras Itu D..."


Siti Nur Fadill...  "Assalamualaikum, Saya Mengeluarkan Wang Kwsp Dan Hendak Membayar Zakat Wang Tersebut, Bolehkah Zakat Tersebut Dibayar Kepada Ahli Keluarga ..."


TAUFIK ADAM BIN...  "Saya Ingin Membayar Zakat Pendapatan. Bolehkah Bayaran Rumah Sewa,ansuran Kereta Dan Bayaran Pinjaman Pembelajaran Diambil Kira Dalam Pembe..."


Nor Haslina Hashim  "Jika Saya Dapat Menyimpan Sebanyak Rm6000 Daripada Pendapatan Bulanan Saya, Dalam Tempoh Tidak Sampai Setahun Bekerja Dan Kemudian Duit Ter..."


Nor Haslina Hashim  "Jika Pendapatan Bulanan Saya Adalah Rm2000,dan Belanja Bulanan Saya Adalah Rm1500(termasuk Bayaran Rumah Sewa, Kereta, Pinjaman Wang Dll)ad..."


Nor Haslina Hashim  "Saya Bekerja Di Kl Manakala Isteri Bekerja Di Perak. Saya Berasal Dari Melaka Manakala Isteri Dari Johor. Dimanakah Negeri Yang Lebih Afdal..."


Najib Salleh  "Assalamualaikum W.a.b. Saya Nak Tanya Mengenai Pengagihan Zakat. Setiap 1 Daripada 8 Asnaf Akan Mendapat 1 Bahagian Daripada 8 Bahagian Jum..."


Ropiah Binti Yunos  "Adakah Harus Zakat Fitrah Bagi Seorang Yang Mempunyai Harta Yang Banyak,tetapi Dia Berada Keseorangan ( Di Sebuah Pulau ) Yang Tiada Orang ..."


ibnu mohamad  "Assalammualaikum. Ustaz, Senario Soalan: Pakcik A Telah Meninggal Dunia Pada Tahun 2007. Beliau Ada Meninggalkan Duit Simpanan Yang Banyak...."


Saiful  "Assalamualaikum, Soalan 1. Apakah Lafaz Yang Afdal Bagi Seorang Amil Kepada Pembayar Zakat Semasa Menerima Zakat Dari Seorang Pembayar Zaka..."


Wan Abd. Halim ...  "Assalamu'alaikum. Jika Seseorang Itu Hanya Bekerja Makan Gaji Yang Berpendapatan Rendah Dan Tiada Sebarang Perniagaan Yang Diusahakan. Zaka..."


NurulFakri Bin Surip  "Apakah Peranan Dan Kepentingan Zakat Kepada Individu Dan Masyarakat? ..."


Mohd khalid Bin Tius  "Saya Ingin Mengetahui Mengenai Tafsiran 'amil' Serta Apakah Fungsi/peranan Seorang Amil Dan Selain Itu Apakah Faedah/upah Yang Seorang Amil..."


Ropiah binti Yunos   
Halaman : 1 daripada : 18