Semua Soalan Dibawah Kategori: Riba, pinjaman, hutang, muflis


"Assalamualaikum, Saudara/saudari Panel Yang Dihormati, Disini Saya Ingin Menyatakan Kemusykilan Tentang Hutang Dari Segi Islam Apa Hukumnya..."


syrmine  "A'kum..saya Ada Kemusykilan Mengenai Pinjaman Yang Dibuat Untuk Membiayai Pengajian Semasa Di Universiti.saya Telah Membuat Pinjaman Sebany..."


bee  "Saya Ade Berjumpa Dengan Perancang Kewangan Persendirian Dan Telah Dia Tawarkan Untuk Menstrukturkan Hutang Saya Dengan Cara-cara Berikut:-..."


taufik harun  "Assalamualikum, Ustaz, Saya Mempunyai Hutang Yang Banyak Dengan Kredit Kad Dan Dengan Bank (personal Loan). Saya Benar-benar Menyesal Denga..."


idris sabtu  "Assalammualaikum W.b.t Saya Ingin Menjalankan Satu Perniagaan Yang Sah Dari Hukum Syara' Tetapi Bermodalkan Dari Wang Pinjaman Dari Bank K..."


Izazuly b.Yaakup  "Assalamualaikum...saya Nk Tanya Bagaimanakah Hukum Pinjaman Ptptn..? ..."


fuad  "Assalamualaikum Tuan..disini Saya Ada Satu Kemusykilan Yg Berkaitan Pinjaman Ptptn Lg.. Apa Yg Saya Ketahui & Sedia Maklum Pinjaman Ptptn ..."


fuad  "Assalamualaikum, Di Masa Kini, Pinjaman Rumah Mengambil Masa Bertahun2 Untuk Dibayar Balik. Apabila Seseorang Meninggal Dunia, Adakah Amala..."


Dr Fairuz Nazri...  "Apakah Perlu Saya Melangsaikan Hutang Arwah Isteri Saya Dahulu Sebelum Saya Mengahwini Isteri Baru Saya ? ..."


Mohd Shukor  "Assalammualaikum. Saya Hendak Tahu Bagaimanakah Caranya Saya Hendak Membayar Hutang Kepada Seseorang Yang Tidak Ketahui Dimanakah Dia Berad..."


farhana  "Assalamualaikum. Saya Ingin Bertanya Tentang Akhad Dan Syarat Sesebuah Pinjaman Yang Di Buat Antara Dua Orang. Masaalah Saya, Adakah Bolehk..."


Iswanudin Mohd ...  "Assalamualaikum Ustaz.saya Telah Membuat Pinjaman Dari Maybank (tidak Mengikut Syarak)untuk Membuat Pelaburan Di Dalam Asb.sebanyak Rm50000..."


KAMARUDIN BIN S...  "Assalamualaikum. Apakah Hukum Jaminan Kredit Dalam Islam? (contohnya Jaminan Kredit Yang Ditawarkan Credit Guarantee Corporation Malaysia B..."


Nusaibah Mohd  "Hukum Penggunaan Kad Kredit Mengikut Islam. Haram Atau Tidak? ..."


radzi iqbal  "Semasa Saya Sekolah Menengah Saya Telah Dilantik Untuk Menguruskan Kelas Tambahan, Dengan Bayaran Rm10 Seorang, Kelas Berjalan Lancar.. Sel..."


mohd asyraf  "Salam Arwah Isteri Saya Ada Membuat Pinjaman Bank Dan Pembayaran Adalah Melalui Potongan Gaji. Atas Saranan Pihak Bank, Saya Sebagai Waris ..."


SHAMSHUAL ANUAR...  "Assalamualaikum Wbt. Apakah Hukumnya Menggunakan Wang Pinjaman Bank / Koperasi Yang Mengenakan Interest Untuk Kegunaan Harian ..."


Muhammad Sukhaimi  "Salam. Isteri Saya Baru Meninggal Dunia Dan Arwah Ada Membuat Pinjaman Bank. Oleh Kerana Keadaan Kewangan Yang Tidak Begitu Baik, Pihak Ban..."


SHAMSHUAL ANUAR...  "Adakah Zakat Pendapatan Wajib? Adakah Bayaran Ansuran Kereta Dan Rumah Dikecualikan Dari Kiraan Zakat? ..."


zaiton che soh  "Assalamuaalikum, Adakah Caj Pentadbiran Yang Dikenakan Keatas Peminjam Tabung Ptptn Di Ketegorikan Sebagai Haram Atau Sebagainya. Bagaimana..."


Darwis Bin Dulming  "Assalamualaikum... Membayar Hutang Dengan Meletakkan Syarat Menambah Bayaran Hutang Dari Jumlah Sebenarnya Adalah Dianggap Riba Dan Berdosa..."


wan   
Halaman : 1 daripada : 7